Lakseprisen til nytt toppnivå

Eksportprisen for fersk laks er nå 70, 96 kroner per kilo. Så høy har ikke prisen vært siden slutten av 80-tallet.

Eksportprisen steg med hele 9,1 prosent fra uke 26 til uke 27.

Samtidig med prisøkningen gikk mengden eksportert laks noe ned. Det ble eksportert 11.295 tonn fersk laks i forrige uke, 5,5 prosent mindre enn i uka før, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Eksportprisen for frossen laks – som omsettes i langt mindre grad – var 62,19 kroner per kilo. Det er en økning på 6,1 prosent.
Ikke siden slutten av 1980-tallet har lakseprisen vært så høy. Ifølge Dagens Næringsliv har flere importører i Tyskland, Italia og Baltikum begjært oppbud eller sluttet å kjøpe norsk laks på grunn av dette.

Økt etterspørsel og lakselus

Årsaken til prisoppgangen er økt etterspørsel og redusert produksjon, blant annet på grunn av store problemer med lakselus i Norge og sykdom i Chile.

– Man klarer ikke å produsere nok. Det er vært en forventning om redusert tilførsel av laks globalt, blant annet på grunn av sykdom i Chile. I Norge ventes det en stabil produksjon, og vi får dermed ingen vekst, forklarer markedsanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd, til NTB.
På grunn av manglende vekst i lakseproduksjonen må vi regne med et høyere prisnivå i årene som kommer, sammenlignet med de siste årene, forklarer Aandahl.

Dyrere middag

Det er også en treghet i hvor raskt prisene øker for konsumenten. Det betyr at konsumentene i dag ikke har merket så mye til prisøkningen, og at vi ennå ikke har sett effekten av prisveksten hos norske oppdrettere på konsumentnivå

– Før eller siden må prisen til konsumenten øke, og da risikerer vi at færre vil kjøpe laks, og at de som kjøper laks vil kjøpe mindre per handletur. Til sjuende og sist må man regne med dyrere laks til middagsbordet både i Norge og i utlandet, understreker Aandahl.

Nøkkelord: ,
NTB er landets største leverandør av innholdstjenester i tekst, bilder, video og grafikk til norske medier.
Logg inn
×
Registrer

×