Statskog ønsker å gjenåpne 160 kilometer lang lakseelv

Laksebestanden er tilbake i Vefsna i Mosjøen i Nordland. Nå ønsker Statskog å gjenåpne den 160 kilometer lange elva, som har vært stengt i fire år på grunn av giftbehandling.

– Utviklingen er positiv, og det er ikke funnet gyro (gyrodactylus salaris) på noen av de prøvene som er tatt, sier Gustav Busch Arntsen i Statskog til NRK.

For fire år siden ble elva behandlet med giften rotenon for å fjerne den dødelige lakseparasitten Gyrodactylus salaris, som spiser laksen levende. Det ble brukt 300.000 liter rotenon for å utslette alt liv.

I fjor høst ble det talt 800 laks i elva mot 400 året før. Denne utviklingen gjør at Statskog tror tiden er inne for å prøve å åpne for fiske i elva igjen.

Vefsnaprosjektleder Thomas Bjørnå er imidlertid skeptisk og mener det er en lang vei igjen før bestanden er stor nok til at man kan åpne opp for fiske.

– Vi har god overvåking av vassdraget, og mener vi er ganske langt unna å nå et gytebestandsmål. Da vil det være dumt å ta ut den fisken som skal sikre at vi når de målene. Det er ingen overflod av fisk av laks i Vefsna, sier Bjørnå.

Nøkkelord: , ,
NTB er landets største leverandør av innholdstjenester i tekst, bilder, video og grafikk til norske medier.
Logg inn
×
Registrer

×