Vraket torsken, investerer i laks

Øivind Tidemandsen vil løse luseproblemene til oppdrettslaksen, og lykkes han kan næringen spare milliarder hvert år. 

– Det er et vedvarende problem med lakselus i oppdrettsnæringen. Dette er en måte man kan løse noen av luseproblemene på, sier Tidemandsen til Dagens Næringsliv (krever innlogging).

Problemene lakselusen gir oppdrettsnæringen kostnader på fire til fem kroner per kilo laks, som i sum påløper seg til rundt fem milliarder kroner i året.

-Å både tjene penger og være med å løse noe for en viktig norsk eksportnæring – ingenting er bedre enn det, sier Tidemandsen om selskapet han eier sammen med Fjord Line-eier Frode Teigen og Helge Hellebust.

Selskapet han viser til er Njord Salmon på Tjeldbergodden på Nordmøre, et selskap Tidemandsen hittil har investert 90 millioner kroner i på fem års testing.

Selskapet lykkes i fjor med å produsere laksesmolt på land. Produksjonen av laksesmolt sees på som et gjennombrudd som kan løse problemene med lakselus.

Øivind Tidemandsen sier imidlertid videre:

– Man må være tålmodig, prøve ut og feile litt. Det tar tid og bærer litt preg av forskning. Det artigste er hvis det blir penger av det, og at man kan være med å løse et såpass alvorlig problem som lus er.

Tidemandsen har tidligere bygget opp lavpriskjeder som Elkjøp, XXL og Skeidar.

Les saken: Lakseprisen spreller oppover 

Får ikke vokse videre

Dagens Næringsliv skriver torsdag at veksten i oppdrettsnæringen i Norge har stoppet opp fordi oppdretterne har måttet slakte laksen før den nådde slaktevekt. Bruken av kjemikalier mot lakselus kan også ha skadet rekefelt og har ført til massiv kritikk mot laksenæringen.

Myndighetene har bestemt at næringen ikke får vokse der den ikke har kontroll på lakselus og andre sykdommer.

Nøkkelord: ,
Tone Iren Sørheim jobber som fungerende deskleder i havbruk.media.
Logg inn
×
Registrer

×